کمیت خواب مهم است یا کیفیت آن؟
به احتمال فراوان شما هم شبهایی را تجربه کردهاید که بیخوابی به سراغتان آمده است و نتوانستهاید به قدر کافی بخوابید. صبح روز بعد از چنین شبهایی، با کاهش سطح هوشیاری، کاهش تمرکز، سردرد و سرگیجه همراه است.
با ورود فناوری به زندگی انسانها، زمان خواب و بیداری ما تغییرات زیادی کرده است و امروزه تلویزیون و گوشیهای موبایل سبب شدهاند اغلب افرادی که صبح در خیابان، مترو و اتوبوس میبینیم از کمبود خواب رنج ببرند.
کیفیت و کمیت خواب شما، کیفیت روز بعد شما را تعیین میکند.
خواب کافی و پیوسته تأثیر فراوانی بر سلامت جسمانی، آرامش روانی، قدرت تصمیمگیری، توانایی تحلیل اطلاعات، سلامت مغز و کیفیت ارتباطات و پیگیری اهداف شما دارد.
چند ساعت خواب کافی است؟
نمیتوان میزان دقیقی برای خواب معین کرد زیرا ساعات خواب مورد نیاز بدن به عواملی مانند سن، فیزیولوژی بدن، ژنتیک و… بستگی دارد. ممکن است برای یک نفر 7 ساعت خواب کافی باشد اما شخص دیگری در شرایط مشابه نیاز به 10 ساعت خواب داشته باشد.
خواب زمانی کافی است که شما در طول روز احساس خستگی، عدم تمرکز یا کمبود انرژی نداشته باشید. ممکن است جدول برای شما راهگشا باشد:
سن | ساعات خواب لازم | موارد استثنا |
---|---|---|
14 تا 17 | 8 تا 10 ساعت | 7 تا 11 ساعت |
18 تا 25 | 7 تا 9 ساعت | 6 تا 11 ساعت |
26 تا 64 | 7 تا 9 ساعت | 6 تا 10 ساعت |
65 به بالا | 7 تا 8 ساعت | 5 تا 9 ساعت |
آیا تغذیه در خواب مؤثر است؟
برخی مواد غذایی کمک میکنند آسانتر به خواب بروید. موز، کیوی، سیبزمینی، جوی دوسر و چای بابونه اثر خوابآورد دارند. در این مقاله اطلاعات کاملی در این باره خواهید یافت.
تغذیه نقش مؤثری در کیفیت خواب دارد. سعی کنید حداقل 3 ساعت بین وعدهی شام و خواب شبانه فاصله بیاندازید و از مصرف غذاهایی که هضم آنها مشکل است در این وعده خودداری نمایید. همچنین از ساعات اولیهی شب از مصرف مواد غذایی کافئیندار مثل چای، قهوه و نوشابههای انرژیزا اجتناب کنید.
بایدها و نبایدهای پیش از خواب
یک ساعت قبل از رفتن به رختخواب، گوشی موبایل، کامپیوتر و تلویزیون خود را خاموش کنید. جدا از تأثیر نور صفحهی نمایش، این ابزار ذهن شما را درگیر کرده و فعال نگاه میدارند.
سعی کنید محیط خوابتان آرام و عاری از سر و صدا باشد. کمی پیش از خواب، نور محیط را کاهش دهید تا بدن آمادهی خواب شود. گرم کردن بسترتان با استفاده از یک حولهی داغ یا کیسهی آب گرم مانع از این میشود که سرمای بستر خواب را از سرتان بپراند.
یک ساعت پیش از خواب را به تحلیل روز گذشته و برنامهریزی برای فردا، شکرگذاری و ذهن آرامی اختصاص دهید. زمانی که به بستر میروید، به موارد مثبت فکر کنید. میتوانید روز پیش رو را در ذهن مجسم کنید که تمام کارها به میل شما پیش میرود و خود را ببینید که مسائل را به راحتی حل میکنید. از مشاهدهی تأثیر این تفکر بر کیفیت فردایتان شگفتزده خواهید شد.
با بدخوابی چه کنیم؟
در صورتی که خوابتان نمیبرد، یا اینکه نیمه شب از خواب بیدار شدهاید و ادامهی خواب برایتان مشکل است، بهتر است با خودتان مبارزه نکنید. چراغ کم نوری را روشن کنید، یک لیوان آب بنوشید و در صورت امکان یکی از کارهای فردایتان را انجام دهید. اینگونه فرصت خواهید داشت کمخوابی شب قبل را روز بعد جبران کنید. از استفاده از وسائل الکترونیکی مانند موبایل، رایانه و تلویزیون اجتناب کنید.
داشتن یک برنامهی منظم برای خواب کمک میکند شبها راحتتر به خواب بروید. از تشک، بالش و پتوی مناسب استفاده کنید. رختخواب نامناسب، علاوه بر بدخوابی سبب میشود از دردهای عضلانی رنج ببرید.
اگر مشکلات خوابتان جدی و ادامهدار است به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
خواب نیمروز مفید است یا خیر؟
بسیاری از افراد موفق و سرشناس دنیا خواب نیمروز را برای تجدید انرژی ضروری میدانند. بعد از نهار، یک خواب کوتاه حداکثر 20 دقیقهای (و نه بیشتر) را امتحان کنید.
کارتان را به بازههای 90 دقیقه کار و 15 تا 30 دقیقه استراحت تقسیم کنید. اگر برایتان مقدور است میتوانید در زمان استراحت چرت کوچکی بزنید.
سخن پایانی
شاید مجبور شوید برخی شبها بیدار بمانید، بیشتر کار کنید و کمتر بخوابید اما این مسئله نباید برای شما به عادت تبدیل شود. سعی کنید در شبانهروز به قدر کافی بخوابید و هرگز با خوابتان شوخی نکنید زیرا تأثیرات جدی بر موفقیت و سلامتیتان خواهد داشت.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه عادتهای بدم را تغییر بدهم؟
راههای افزایش تمرکز
7 عادت خوبی که زندگی را دلپذیرتر میکنند
مدیریت زمان را از کجا شروع کنیم؟
چگونه ورزش را شروع کنیم؟
«عقل سالم در بدن سالم است». این جملهای است که از کودکی همیشه شنیدهایم، با این وجود بسیاری از مردم برنامهی منظمی برای ورزش کردن ندارند. همهی ما از نقش ورزش در افزایش انرژی و انگیزه، اهمیت ویژهی آن در سلامتی و تأثیرات آن در دوران میانسالی و کهنسالی آگاهیم اما هرگز نتوانستهایم زمانهای مشخصی در هفته را به ورزش اختصاص دهیم. اگر شما هم از جمله افرادی هستید که مایلید جایی مشخص برای تمرینات فیزیکی در برنامهی روزانهی خود باز کنید، پیشنهاد میکنم تا انتهای این مطلب با من همراه باشید.
چگونه اهدافمان را مشخص کنیم؟
هیچ کس نمیتواند ادعا کند هیچ هدفی در زندگی ندارد. حتی بیانگیزهترین انسانها هم زمانی که در خودشان دقیق میشوند تصدیق میکنند که اهدافی در سر دارند. بسیاری از انسانها نه یک بار، بلکه چندین بار اهدافشان را با انواع روشهای هدفگذاری تعیین کردهاند، اما پس از چند هفته، چند روز، و حتی پس از چند ساعت اهدافشان را از یاد بردهاند.
اگر شما هم پیش از این اهدافی را در زندگی تعیین کردهاید، اما هنوز خود را فرسنگها دور از هدفتان میبینید، احتمالاً یا اهداف خوبی تعریف نکردهاید یا اهدافتان را به خوبی تعریف نکردهاید. در این مقاله راه حل هر دو مسئله را خواهید یافت.
دیدگاهتان را بنویسید