چگونه از اشتباهات گذشته درس بگیریم؟

همهی ما در طول زندگی اشتباهات و شکستها را تجربه میکنیم. آیا شده تا به حال با یادآوری خاطرات گذشته، احساس بدی پیدا کنید؟ حالتان دگرگون شود و پشیمانی به سراغ به شما بیاید؟ کمتر کسی است که چنین تجربهای نداشته باشد.
معمولاً چه میکنیم؟
بیشتر مردم با یادآوری اشتباهات کوچک و بزرگ گذشته، سه رفتار را در پیش میگیرند:
- ابتدا احساس پشیمانی به آنها دست میدهد.
- سپس بابت آنچه انجام دادهاند یا میتوانستند انجام بدهند، حسرت میخورند.
- و در نهایت خود را با جملاتی از قبیل «من باهوش نیستم»، «بیعرضهام»، «به هچیچ دردی نمیخورم» و… سرزنش میکنند.
اگر چنین روندی ادامه پیدا کند، شخص به سرعت اعتماد به نفسش را از دست میدهد و اسیر روزمرگی و برداشتهای نادرست از خود میگردد. این یعنی شکست واقعی!
اشتباهات و شکستهای ما تواناییها و قابلیتهای ما را نشان نمیدهند. نمیتوان کسی را با اشتباهاتش قضاوت کرد. هر شکست فرصتی برای یادگیری است.
آنتونی رابیز میگوید: «در معادلهی زندگی، آینده برابر گذشته نیست». نه تنها برابر نیست بلکه اگر برخورد درست با اشتباهات را بدانیم، میتوانیم آیندهای درخشان برای خودمان رقم بزنیم.
روی ماه شکست را ببوس
فرض کنید برای انجام کاری قرار است ۱۰۰میلیون تومان دریافت کنید، اما در انتها، کارفرما از نتیجه ناراضی است و فقط ۲۰میلیون تومان به شما پرداخت میکند. در این حالت چه میکنید؟ آن پول را دور میاندازید و چون به ۱۰۰میلیون تومان نرسدیدهاید و میگویید ۲۰میلیون تومان را هم نمیخواهید؟ یا اینکه با این مبلغ سرمایهگذاری کوچکی انجام میدهید و تلاش میکنید به ارزش آن بیفزایید؟
شکستهای شما نیز چنین وضعیتی دارند. زمانی که به جای موفق شدن، شکست میخورید، به جای پاداش موفقیت به شما تجربهی شکست داده شده است. اگر به جای سرزنش خودتان از این شکست درس بگیرید و از تجربیات آن استفاده کنید، چه بسا همین اشتباه زمینهساز موفقیتهای بعدی شما گردد.
چگونه از اشتباهات درس بگیریم؟
۱. دست از افسوس خوردن و سرزنش کردن خودتان و دیگران دست بردارید. آنچه که شده مهم نیست، آنچه که باید انجام دهید اهمیت دارد.
۲. به این فکر کنید که از این شکست چه نکاتی میتوانید بیاموزید؟ در هر تجربه، درسهای زیادی برای آموختن هست. اگر این سئوال را پس از هر اشتباهی از خود بپرسید، مغز شما به راحتی پاسخ آن را پیدا میکند.
۳. به خودتان یادآوری کنید همه اشتباه میکنند. شما هم اشتباه کردید اما انسان باهوش و مثبتی هستید و میدانید با هر شکست چگونه برخورد کنید. با قابلیتهایی که دارید میتوانید این شکست را به پلی برای پیروزی بدل کنید.
۴. به راههایی فکر کنید که مانع از تکرار این اشتباهات شوید. اینگونه بار بعدی شانس بیشتری برای کسب نتیجهی مورد نظر خواهید داشت.
هر که بامش بیش برفش بیشتر
درس گرفتن از گذشته به این معنا نیست که شما دیگر اشتباه نمیکنید یا شکست نمیخورید، بلکه شانس وقوع اشتباهات تکراری را کاهش میدهد. در واقع هرچه از نردبان موفقیت بالاتر میروید شکستهایتان سنگینتر و اشتباهاتاتتان بزرگتر؛ ولی در مقابل، قدرتمندتر و جانسختتر میشوید. میزان صعود شما از پلکان موفقیت، متناسب با بزرگی شکستهایی است که تجربه میکنید.
آینهی عقب برای حرکت به جلو است

هنگام رانندگی برای دنده عقب گرفتن، به ندرت از آینهی عقب استفاده میکنیم. به جای آن سرمان را برگردانده و پشت سر را نگاه میکنیم. آینهی عقب برای هنگامی است که در مسیر پیش رویمان به جلو میرویم. آینهی عقب کمک میکند ایمنتر برانیم و راحتتر به مقصد برسیم.
شما هم هنگام مواجهه با اتفاقات گذشته چنین رفتاری در پیش بگیرید. از رویدادهای گذشته درسی بگیرید که بتواند به شما کمک کند سریعتر و راحتتر به مقصدتان برسید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
طرز فکر چیست و چگونه سرنوشت ما را رقم میزند؟
به نظر شما، هوش و استعداد دو ویژگی ثابت و مادرزادی است یا انسانها قادرند پس از تولد هوش خود را افزایش دهند و در زمینههای جدید استعداد کسب کنند؟ به نظر نمیرسد تا این حد تأثیرگذار باشد، اما پژوهشهای دانشمندان، به ویژه خانم کارول دوک، استاد روانشناسی دانشگاه استنفورد نشان میدهد پاسخی که به این سئوال میدهید سرنوشت شما را رقم میزند. این باور میزان موفقیت تحصیلی و کاری، نوع ارتباط شما با همسر، فرزندان و همکارانتان را تعیین میکند.
چگونه بر ترسهایمان غلبه کنیم؟
چرا و چگونه مدیتیشن کنیم؟
بررسی 7 باور رایج در مورد موفقیت
باورهای شما در مورد موفقیت چیست؟ با کدامیک از جملات زیر موافق هستید؟
• موفقیت نتیجهی ایدههای بزرگ و خارق العاده است.
• برای موفقیت باید هوش و نبوغ ذاتی داشت.
• افراد موفق انسانهای خوششانسی هستند.
• انسانهای موفق انسانهای شجاعی هستند که هرگز نمیترسند.
• برای موفق شدن باید تمام زمانم را صرف اهدافم کنم و دیگر زمانی برای تفریح و لذت نخواهم داشت.
• من برای موفقیت ساخته نشدهام. اشخاص موفق از ابتدا برای موفقیت تربیت شدهاند.
• افراد موفق مشکلات من را نداشتهاند.
در این پست به بررسی این باورها پرداختهایم.
دیدگاهتان را بنویسید